Otkup Automobila Beograd

Nezadovoljni visokim cenama goriva, vozači u Srbiji odlučili su da svoje nezadovoljstvo prenesu i na ulice te je tako juče u gradovima širom Srbije održan protest vozača koji su zaustavili saobraćaj na par sati, počev od 17 časova.

Nakon protesta se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je vozače koji su učestvovali u protestu nazvao neodgovornim zbog onemogućavanja normalnog funkcionisanja saobraćaja.

Međutim, za sada nema drugih reakcija, pored one da je javnost podeljena na one koji pružaju podršku vozačima i onih koji ovakav vid protesta osuđuju.

Ono što je vozače isteralo na ulice na ovaj način je saznanje o novim poskupljenjima goriva, odnosno dizela koji je sada najskuplji u regionu, te tako gorivo od nas trenutno skuplje plaćaju samo Albanci.

Po sistemu dinar po dinar došlo se do prosečne cene od 152,02 dinara za BMB 95, odnosno za litru dizela 162,71 dinar.

Država do sada ništa nije preduzela da se cena goriva smanji ističući da su cene na svetskom nivou izuzetno visoke, da smo zavisni od uvoza, te da zato konstantno osećamo povećanje cena.

Bilo je reči o mogućem smanjenju akciza na gorivo kao jedne od mera Vlade da se cena goriva stabilizuje ukoliko ne dođe do spontanog pada cena.

protesti zbog cene goriva u beogradu

Do smanjenja akciza bi moglo doći prilikom rebalansa budžeta, ali vozače plaši da bi cena do tada još mogla porasti, te bi umanjenje bilo minimalno.

nestalo mi benzina

Zakon o akcizama omogućava Vladi da bez promene Zakona, a što je u nadležnosti Parlamenta, smanji akcize do 20 odsto i da ih nakon prestanka poremećaja vrati na zakonom propisan nivo.

Prema mišljenju vozača cena goriva bi trebalo da bude oko 120 dinara po litru, a pojedini ekonomisti za visoke cene krive isključivo akcize, odnosno državu.

Jučerašnji protesti će se po svoj prilici nastaviti i narednih dana, vozači se uglavnom dogovaraju preko Facebook grupa o vremenu i mestu okupljanja, a bilo je spomena i o radikalizaciji protesta ukoliko se ne oglasi niko iz Vlade po ovom pitanju.

Pored vozača putničkih automobila, očekuje se da će se protestima priduržiti i poljoprivrednici čije mašine uglavnom i koriste dizel.