Otkup Automobila Beograd

Kada donosite odluku o kupovini automobila, sigurno razmatrate veliki broj faktora, koji utiču na vašu finalnu odluku u vezi sa izborom modela koji ćete kupiti. U obzir uzimate karakteristike automobila, funkcionalnosti koje ima, cenu za koju ga možete kupiti, ali verujemo da vam je primarni kriterijum bezbednost automobila u vožnji. Prilikom kupovine očekujete da automobil zadovoljava propisane bezbedonosne standarde. Međutim, mi vam u nastavku prezentujemo neke od automobila koji te standarde prevazilaze, koji se klasifikuju u kategoriju najbezbednijih automobila na područiju Evropskog kontinenta.

Ko i na koji način testira bezbednost automobila?

Euro NCAP je skraćenica kojom se označava evropska organizacija koja se bavi testiranjem bezbednosti automobila.

Kroz testiranja na sudar-testovima ova organizacija nastoji da obezbedi dovoljno informacija svim potrošačima o bezbednosti pojedinih kategorija automobila.

Nakon obavljene procene, modelu automobila koji je testiran dodeljuje određeni broj zvezdica, u zavisnosti od toga kako se na testovima pokazao.

Ocenjuju se svi aspekti bezbednosti, kao što su bezbednost odraslih u vožnji, zaštita dece, bezbednost pešaka, i slično.

Izračunavanjem prosečnih ocena za svaku kategoriju može se dobiti informacija o tome koji se automobil smatra najbezbednijim automobilom na putu.

Zbog globalne situacije sa korona virusom, ova organizacija je 2020. godine testirala svega 10 automobila.

Da biste stekli potpuni uvid u bezbednosne aspekte pojedinih modela automobila, u nastavku ćemo razmatrati i modele koji su testirani 2019. godine.

Ono što bi trebalo naglasiti jeste da je ova organizacija sredinom prošle godine revidirala svoje testove bezbednosti, kako bi oni bili još rigorozniji.

Na primer, uključena je analiza frontalnog udara i ispitivanja na koji način su putnici oba automobila zaštićeni u tom slučaju.

Zatim, sudar na strani suvozača i merenje potencijala da od jačine udarca dođe do povrede i vozača, što direktno ugrožava bezbednost u saobraćaju.

Koji automobili su ocenjeni kao najbezbednija vozila 2020?

Automobili koji su testirani 2020. godine bili su Volkswagen ID.3, SEAT Leon, Toyota Yaris, Honda Jazz, Land Rover Defender, Kia Sorento, Audi A3, Mazda MX-30, Honda e i Hyundai i10.

Model Volkswagen ID.3 je dobio vrlo dobar rezultat na testovima – 87% uspešnosti u zaštiti odraslih i 89% u zaštiti dece.

Kada je u pitanju zaštita pešaka i biciklista u saobraćaju, uspešnost ovog modela je procenjena na 71%.

Ostali bezbedonosni sistemi su ocenjeni sa 88% uspešnosti.

Pored toga što je ovaj električni model automobila prilično bezbedan, on je i veoma komforan, dobar za vožnju, a jedini utisak kvari nekoliko elemenata od vrlo jeftine plastike.

SEAT Leon ne samo da je najbolji auto u 2021 godini, nego je i automobil koji je takođe bio vrlo dobar na testovima.
Ocenjeno je da je bezbednost odraslih 92%, što je najviši rezultat koji je Euro NCAP agencija dodelila nekom automobilu na testiranju 2020. godine.

Svi aspekti sigurnosti dobili su visoke ocene, a sam automobil je veoma prostran, pravi porodični automobil, sa primesama sportskog dizajna.

Najnovija verzija Toyota Yaris automobila je takođe bila dobra na testovima, sa 86% uspešnosti u zaštiti odraslih, ali svega 81% u zaštiti dece.

top deset najbezbednijih automobila

Dobri rezultati na testiranju bezbednosti uticali su na njegovu veću popularnost, posebno jer sam automobil vrlo lepo izgleda, uz hibridni motor i odličnu opremu može biti pun pogodak.

Honda Jazz, iako je mali gradski automobil, na testovima bezbednosti pokazao se kao vrlo dobar automobil, uz zaštitu odraslih od 87% i zaštitu dece od 83%.

I ostale kategorije bezbednosti imale su dobre rezultate. U pitanju je dobar mali automobil, praktičan, ali sa nešto jačom cenom.

Land Rover Defender je u javnosti stvorio imidž prestižnog terenca, ali celoj priči posebno doprinosi i činjenica da se dobro pokazao na testovima bezbednosti.

Putnici svih uzrasta su prilično dobro zaštićeni u ovom vozilu, a smatra se da mu je jedina mana, ako se tako može reći, cena koja se kreće oko 44.000 britanskih funti.

Kia Sorento još jedan terenac koji je agencija testirala u procesu ispitivanja bezbednosti.

Većina kategorija koje su analizirane ocenjene su sa ocenama preko 80 procenata, ali je jedino u kategoriji bezbednosti pešaka i biciklista ta ocena 63% svega.

Prilično je dobar izbor, posebno ukoliko vam treba terenac sa 7 sedišta.

Ali je cena ono što možda može biti ograničavajući faktor, kao i činjenica da se čeka na hibridnu verziju modela, pa trenutno izbor motora koji su u ponudi nije veliki.

Koji su kriterijumi za bezbednost automobila korišženi?

Audi A3 je odličan izbor ako vam je potreban porodičan automobil.

Kategorije bezbednosti koje su procenjivane uglavnom su imale dobre rezultate, jedino je bezbednost pešaka i biciklista na nivou od 68%.

Nešto je skuplji model u poređenju sa nekim BMW i Mercedes modelima, ali ljubiteljima Audija ovaj model može biti pravi izbor.

Mazda MX-30 je prvi električni automobil ove kompanije koji je postigao odlične rezultate na testovima bezbednosti.

Procenjeno je da je zaštita odraslih na nivou 91%, a dece 87%.

Honda e je vrlo slična Honda Jazz modelu, ali je bez obzira na to što je u pitanju električni automobil, imao je dobre rezultate na testiranjima.

Ocene u svim kategorijama su više nego solidne, a kada se posmatra celokupan paket ovaj model je pozicioniran kao urbano vozilo prepoznatljivog retro stila.

Hyundai i10 je gradski automobil, koji se odlično snalazi u gužvama na putu.

Kada su u pitanju bezbednosni testovi, generalno gradski automobili nisu pokazali neke ekstra posebne performanse kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju.

Rezultati testiranja ovog modela su bili zadovoljavajući, bez tendencije da bude u samom vrhu što se bezbednosti tiče.

Pored ovih automobila koji su testirani prethodne godine, u nastavku će biti prikazani i neki modeli koji su testirani 2019. godine.

top 10 najbezbednijih automobila

Mercedes CLA je automobil koji je 2019. godine dobio najviše ocene u svim kategorijama na testovima organizacije Euro NCAP.

Gde su skoro sve kategorije zaštite bile preko 90%, osim u delu koji se odnosi na pomoć u bezbednosti, gde je ocena 75%.

S obzirom da se model CLA zasniva na A klasi, Euro NCAP organizacija je procenila da je čitava klasa dobrih bezbednosnih standarda, pa bilo koji model da izaberete, nećete pogrešiti.

BMW Z4 je u samom vrhu liste bezbednih automobila, iako je retkost videti jedan sportski automobil sa tako dobrim bezbednosnim ocenama.

Ocena za zaštitu odraslih je dostigla čak 97%.

Iako nema zadnja sedišta, vrlo je udoban za vožnju, i može se koristiti u svakodnevnim gužvama.

Tesla Model 3 je električni automobil koji je do sada imao najviše ocene bezbednosti, sa čak 96% zaštite odraslih.

U pitanju je odličan porodični automobil, uz dovoljno električnog dometa za duža putovanja, pa može da udovolji i željama probirljivih vozača.

BMW serija 3 koristi sličnu opremu kao pomenuti model Z4, tako da nije iznenađujuće što se i on nalazi na vrhu liste bezbednih automobila.

Pored toga, udoban je, komforan, odličan za vožnju, i uz veliku lepezu prateće opreme može da bude potpuno dobar izbor za svakoga.

Subaru Forester se pokazao kao vrhunski automobil, kada je bezbednost u pitanju.

Zaštita odraslih od 97% i dece od 91% svrstava ga u kategoriju veoma bezbednih automobila.

Zasniva se na Subaru tehnologiji za pomoć vozačima, tako da su skoro svi modeli ovog proizvođača vrlo sigurni u vožnji.

Tesla Model X opremljen je naprednom bezbedonosnom opremom, pa nije čudo što je na ovim testovima dobio prilično dobre rezultate. Bezbednost odraslih procenjena je na 98%.

Nije možda najbezbedniji za pešake, ali generalno gledano, može se svrstati u bezbednije automobile današnjice.

Volkswagen T-Cross je, bez obzira na činjenicu da je reč o malom, porodičnom automobilu, dobio visoke ocene na testovima bezbednosti.

Uz mnogo elemenata visokotehnoloških dostignuća, koja su u njega inkorporirana, ovaj model ima i pristupačnu cenu.

Prostran je, ima veliki prtljažnik, dobru preglednost i lako se može voziti.

Mazda 3 je jedan od najsigurnijih automobila za putnike, sa ocenom 98% u zaštiti odraslih.

U ostalim kategorijama nije bio tako sjajan, ali i dalje su njegove performanse na zavidnom nivou.

Škoda Scala je prilično povoljan automobil, ali niska cena nikako ne umanjuje njegovu bezbednost, čak naprotiv.

Ostvario je vrlo visoke ocene u bezbednosti odraslih i dece, a njegova prostranost, ogroman prtljažnik i cena su pozitivne stavke zbog kojih se možete odlučiti na kupovinu ovog modela automobila.

Mazda CX-30 je dobila na testiranju ocenu za zaštitu odraslih od 99%, što je najviša ocena na testu ikada.

Ali se u drugim kategorijama nije pokazala tako sjajno, iako su i te ocene bile prilično visoke.

Ovaj porodični terenac odlikuje i pametan benzinski motor, koji je dizajniran da bude ekonomičan kao dizel.

Relevantne teme sa top 10 najbezbednijih automobila

Zanimljivosti o BMW-u koje vam možda nisu bile do sada poznate

BMW M1

Novi Logo BMW Automobila

Otkup francuskih vozila

BMW X7

Otkup nemackih automobila

Bežao od Korona virusa

Sajam automobila 2018 Beograd

Sajam automobila 2017 Beograd

Otkazan Sajam automobila 2020 Beograd