Otkup Automobila Beograd

Uprkos prognozi, vreme je za zimsle gume! Propisi ne poznaju vremenske prilike pa je tako po Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima Agencije za bezbednost saobraćaja i AMSS. Izdato je i obaveštenje za sve vozače o korišćenju zimskih pneumatika u periodu od 1. novembra do 1. aprila, a oni koji se ne budu pridržavali ove preporuke rizikuju da plate drakonske kazne koje se za pravna lica kreću i do 800.000 dinara.

Iako zime nema ni na vidiku i čini se da je barem prema trenutnim vremenskim uslovima na redu novo proleće, kalendarski zima nije daleko i vreme je za promenu letnjih u zimske gume.

Svi koji to nisu uradili do 1.novembra trebalo bi da što pre posete svoje vulkanizere i ovlašćene serise radi zamene pneumatika.

Kako se navodi u Agenciji za bezbednost saobraćaja i AMSS zimske gume neophodne su zbog same bezbednosti vozača, vozila i putnika i sveukupnog saobraćaja u hladnijem periodu godine.

Naime, kako kažu stručnjaci, sneg ume da iznenadi, baš kao i ledena kiša. Takođe, zimske gume se preporučuju i zbog niže temperature, ne samo padavina.

Sve ovo naravno predstavlja dodatni trošak za vozače koji će u najboljem slučaju morati da spreme između 150 i 200 evra za promenu sve 4 gume i balansiranje, kao i demontažu, odnosno montažu prednjih i zadnjih guma. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm, pa povedite računa kada kupujete nove gume.

Podrazumeva se da kao deo zimske opreme posedujete i lance u slučaju da putujete na planine ili udaljenija mesta sa većim snežnim pokrivačem i nepovoljnijim terenom.

Bez obzira na to šta kaže vremenska prognoza potrudite se da vas prvi sneg i hladniji talas ne zateknu nespremne jer su kazne zaista visoke, kako za fizička tako i za pravna lica.

Iako, strogo govoreći, policija može da vas kazni tek ako vas uhvate sa letnjim gumama u sred snega, razmislite koliko je zapravo bezbedno da vozite sa letnjim gumama koje su se do sada već prilično i pohabale.

Kada već govorimo o kaznama one se mogu kretati, za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara, dok je za pravna lica zaprećena kazna između 100.000 i 800.000 dinara.

U slučaju da izazovete saobraćajnu nesreću sa letnjim pneumaticima na vozilu, ili samo učestvujete u udesu, očekuje vas zatvorska kazna do 45 dana.

Kada se sve sabere i oduzme, ipak je jeftinije na vreme zameniti gume i ne razmišljati o potencijalnim nezgodama i kaznama.

Zato se pripremite na vreme i ne dozvolite da vas, kao što to često bude slučaj sa domaćim putarima, prvi sneg iznenadi!