Otkup Automobila Beograd

Volkswagen sp2, seksi automobil za koji sigurno niste čuli – Posredstvom interneta danas globalno tržište je više nego dostupno svima. Ali, bez obzira na to, verujemo da postoje neke informacije koje su misterija za mnoge od nas. Sigurno mali broj vas zna za Volkswagen SP2.  Jedan veoma seksi automobil, koji je žario i palio ulicama Brazila. Zbog ograničenja uvoza, Brazilska poslovnica Volkswagena je napravila svoju verziju sportskog automobila. Iako ne najbolje izveden poduhvat, sam automobil postao je kultni heroj.

Volkswagen je imao poslovnicu u Brazilu

Za one koji nisu dobri poznavaoci automobila, sam izgled i dizajn ovog vozila može da zavara. Na prvi pogled izgleda kao prelepi sportski automobil iz 70-ih godina. Ili možda italijanski klasik, koji se prodavao u ograničenom broju primeraka. Ali, u pitanju je Volkswagen model koji se prodavao isključivo u Brazilu.

Nastao je kao posledica činjenice da je 70-ih godina prošlog veka uvoz automobila u Brazil bio onemogućen. Volkswagen je imao svoju poslovnicu u Brazilu i rešio da iskoristi priliku. Krenuli su sa proizvodnjom automobila koje su prodavali na domaćem tržištu, odnosno samo u Brazilu.

Jedan od modela bio je i Karmann Ghia. Kada je kompanija krenula sa plasmanom na evropsko tržište, automobil se nije dobro prodavao kako je bilo očekivano. Zato su u Brazilu rešili da naprave svoju verziju, označenu kao Karmann Ghia TC. Projekat je doživeo neuspeh. Jedino što je ostalo kao rezultat toga jeste određeni nivo nezavisnosti poslovnice od centrale u Nemačkoj.

Godine 1969. poslovnica u Brazilu rešila je da postane poznata po nečemu sasvim drugačijem. Hteli su da naprave model koji se nigde drugde ne može kupiti. Uz dozvolu Volkswagena, nastao je Projekat X. S. Proizvodnja automobila bila skupa za brazilske uslove. Pa su morali su da smisle neku alternativu.

Rešili su da naprave model automobila zasnovan na nečemu što je već prodavano u Brazilu. Iz tog razloga Volkswagen SP 2 se zasnivao na Volkswagen Type III modelu. Smatra se da je ostavljeno previše odlika kompaktnih automobila da bi se u potpunosti smatrao sportskim modelom. Mogao je da razvije samo 75 konjskih snaga. Pa je dobio nadimak na portugalskom koji znači bez snage. Bio je lagan i nizak, ali bez adekvatne snage nije bio baš uspešan.

Volkswagen-SP2

Zanimljivost o Volkswagenu SP2

Zanimljivost je da je automobil plod rada tima koji su činili jedna žena i šest muškaraca.

Jedina žena članica tima bila je supruga Rudolfa Leidinga, generalnog direktora poslovnice u Brazilu. On je kasnije postao i glavni direktor kompanije Volkswagen.

Njegova supruga je uključena pre svega da da ocenu dizajna automobila.

Ideja je bila da ovaj model privuče i žensku populaciju. Tadašnja promocija zasnivala se na premisi da je Leiding napravio automobil za suprugu i sve ostale dame.

Međutim, kada se Leiding preselio u Nemačku da preuzme rukovođenje čitavim Volkswagenom, projekat je propao.

On sa sobom projekat nije preneo u centralu.

Smatrali su da se ne uklapa u tamošnji imidž i pogon kompanije. A posebno iz razloga jer je zahtevao mnogobrojne modifikacije da bi se prodavao na ostalim tržištima.

Danas postoji jako mali broj ovih modela automobila.

Razlog tome je pre svega činjenica da se retko izvozio na druga tržišta. Mnogi smatraju da je to velika šteta, jer je reč o najlepšem Volkswagen automobilu koji je ikada napravljen.

Srodni članci sa Volkswagen sp2

Volkswagen otvara fabriku u Srbiji

Otkup automobila Volkswagen

Otkup automobila za otpad i auto delove

Otkup auta

Automobil Amfibija