Otkup Automobila Beograd

Srbija je poslednjih godina, pa čak i decenija, država koja privlači strane investitore iz različitih oblasti poslovanja. Mnoge inostrane fabrike i poslodavci pronalaze idealne uslove za nastavak ili pokretanje svog biznisa na ovim prostorima. Jedna od poslednjih kompanija koja je odlučila da u Srbiji organizuje poslovanje u okviru jedne nove fabrike je i nemački Volkswagen. U konkurenciji su bile ostale zemlje u regionu, kao što su Bugarska, Turska, Makedonija, Rumunija, ali je ipak doneta odluka da to bude upravo Srbija. Mnogi do skoro nisu verovali da će ovaj nemački gigant doći u Srbiju, posebno kada su u konkurenciji zemlje koje su već članice Evropske Unije. Ali je izgleda postojalo mnogo razloga koji su govorili u korist Srbije kao odlične zemlje za ulaganje i dalje investicije ove kompanije.

OTKUP AUTOMOBILA VOLKSWAGEN

Odlučujući razlozi zbog koji se Volkswagen upravo odlučio za ulaganje u Srbiji jesu pre svega odlične performanse koje je prethodnih godina pokazala srpska ekonomija, činjenica da u Srbiji poslovanje obavlja i veliki broj stranih kompanija, koje između ostalog proizvode i delove za Volkswagen automobile, ali i odlični prijateljski i poslovni odnosi koje je Srbija ostvarila sa predstavnicima Nemačke poslednjih godina. Takođe, mnogi navode da je jedan od razloga zbog koga je baš Srbija izabrana za otvaranje ove fabrike je što na prostoru Srbije postoje značajne zalihe litijuma, koji se koristi u proizvodnji baterija za elektroautomobile, što može biti značajna strateška prednost Srbije. Iako će se u ovoj fabrici proizvoditi klasični automobili, ipak ostaje otvorena opcija da se u budućnosti kompanija usmeri u i ovom pravcu.

Očekuje se da prvi automobili iz nove Volkswagen fabrike u Srbiji počnu da se proizvode 2023. godine. Za početak kapacitet bi trebalo da bude oko 300.000 vozila godišnje, pri čemu se smatra da bi to trebalo da obezbedi povećanje obima srpskog izvoza od oko 4,5 milijarde evra godišnje. Plan je da se proizvodnja fokusira na pet modela kompanije.

Dolazak Volkswagen kompanije u Srbiji obezbeđuje obim investicija od preko 1,4 milijarde evra, koji u potreban za dalje osnaživanje ekonomije Srbije. Očekuje se da fabrika zaposli oko 5.000 radnika, od čega će sigurno preko 650 biti inženjera, i veliki broj drugih stručnjaka koji treba da doprinesu da ova fabrika posluje uspešno i obezbedi značajan doprinos i srpskoj i nemačkoj ekonomiji.

Ono što svakako već sada za Srbiju znači dolazak Volkswagena jeste i motivacija ostalih investitora za ulaganje u Srbiji. Investitori iz mnogih svetskih zemalja već pokazuju interesovanje za Srbiju kao potencijalno mesto ulaganja, jer kad jedan veliki Volkswagen dolazi ovde, onda sigurno tu postoji nešto vredno ulaganja.

Na ulicama naših gradova može se videti veliki broj Volkswagen automobila, jer decenijama unazad stanovnici ovih prostora pravi su ljubitelji Volkswagenovih automobila, zato i ne iznenađuje veliki entuzijazam u pogledu dolaska ove fabrike u Srbiju. Sigurno će ovi automobili postati još dostupniji, a svakako geografski bliži stanovnicima Srbije, tako da se očekuje da ih bude još više u saobraćaju na ulicama.

Ovo će svakako biti jedan važan strateški potez za dalji razvoj naše zemlje, a tek u narednim godinama se može oceniti koliki će zaista imati uticaj na dalji razvoj naše, ali i evropske ekonomije u globalu.