Otkup Automobila Beograd

Poslednjih nedelja jedina tema o kojoj se priča svakako jeste korona virus, koji je za kratko vreme uspeo da parališe ceo svet i da praktično dovede do toga da čitave države prestanu da funkcionišu i sve svoje raspoložive resurse usmere u pravcu borbe protiv ove pandemije, koja preti da ugrozi dosadašnji način života svih nas. Međutim, bez obzira na sva dešavanja, postoje neke stvari koje je neophodno uraditi i za vreme trajanja vanrednog stanja. U ovom slučaju reč je o registraciji vašeg automobila i prenosu vlasništva prilikom kupovine vozila.

Registracija vozila vanredno stanje

Kao što već svi znamo, brojne državne službe ne obavljaju svoje delatnosti kao ranije, kontakti sa klijentima su svedeni na najmanju moguću meru, a šalteri više skoro da nigde i ne funkcionišu.

Šta onda raditi u slučaju da vam ističe registracija automobila tokom vanrednog stanja?

Prema saopštenju MUP-a Srbije registraciju trenutno možete produžiti isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima.

Ukoliko vlasnik vozila ima više od 65 godina (pa se na njega primenjuje odredba Vlade Srbije o zabrani kretanja), tada je moguće obaviti registraciju automobila uz prisustvo potomaka, koji u ovlašćenom servisu na tehničkom pregledu podnose zahtev, prilažu svoju ličnu kartu i ličnu kartu vlasnika, kao i ovlašćenje dato i potpisano od strane vlasika (koje u ovoj situaciji ne mora biti overeno od strane notara).

Ono što bi svakako bilo važno napomenuti jeste da će registraciju vozila moći da obave i oni vlasnici kojima saobraćajna dozvola ističe ili je već istekla. Velika prednost registracije preko tehničkih pregleda jeste da se radi na zakazivanje, tako da je uvek prisutna samo jedna stranka, pa je rizik smanjen na najmanju moguću meru.

Kada je reč o prenosu vlasništva nad automobilima, tu je situacija nešto komplikovanija.

Osnovni problem u ovom slučaju jeste to što notari ne rade, pa ne postoji mogućnost overe neophodne dokumentacije, a ne radi ni poreska uprava, kako bi se mogao platiti porez na motorno vozilo.

U takvim uslovima, sada je najsigurniji način kupovine polovnog automobila zapravo kupovina na auto placu, jer se nakon obavljene kupovine dobije faktura na vaše ime, koja se koristi kao relevantan dokument u narednim koracima.

Sledeća stavka jeste da sa tom fakturom odete do ovlašćenog tehničkog pregleda, gde ćete uraditi čitav postupak pregleda i registracije vozila koje ste kupili. U agenciji će vam pripremiti svu potrebnu dokumentaciju, polisu, sve takse, i slično, zapravo sve ono što vam je potrebno za predaju u SUP-u.

Kada je sva dokumentacija u agenciji pripremljena, sledeći korak obavlja sam vlasnik vozila. Njegov naredni zadatak jeste da celokupan predmet pošalje poštom u nadležni SUP, koji nakon toga ima rok od mesec dana da obavi potrebnu proceduru prenosa vlasništva.

Ovaj rok od 30 dana za obavljanje prenosa vlasništva je dat u skladu sa čitavom situacijom u vezi vanrednog stanja i korona virusa, jer sve službe rade smanjenim kapacitetima, i bez mogućnosti ličnog kontakta na šalterima.

Do nas je stigla i jedna interesantna informacija – neki vlasnici agencija za registraciju vozila imaju svoje dogovore sa notarima (koji inače ne rade i ne overavaju nikakvu dokumentaciju).

Važno je samo da vlasnici agencije notaru najave dan ranije da je potrebna overa dokumentacija, i neki od njih hoće da izađu u susret. Eto, i to možete pitati u svojoj agenciji za registraciju, da li postoji takav aranžman i mogućnost prenosa i registracije.

Sve u svemu, korona virus nas je sve prilično uzdrmao, nas i čitav svet. Imamo osećaj kao da je praktično svet stao, ali i dalje postoji mogućnost da se obaveze koje su neophodne realizuju.

Zato je naš savet da polovne automobile u ovom periodu kupujete na auto placevima, zbog lakše mogućnosti prenosa vlasništva i registracije, ali i brojnih drugih prednosti koje možete na ovaj način ostvariti. Niko sa sigurnošću ne može reći koliko će ovakvo stanje trajati, ali naše je da nastojimo da i u ovim teškim vremenima funkcionišemo što normalnije, što jednostavnije.

U svakom slučaju, za detaljnije informacije u vezi sa prenosom vlasništva i registracijom vozila, ali i u vezi sa bilo kojom nedoumicom tokom trajanja vanrednog stanja možete se obratiti direktno MUP-u i to na sledeći način:

– Pozivom na broj telefona 011/2741-580
– Slanjem e-mail poruke na adresu: infokoronavirus@mup.gov.rs

Zato, prilikom kupovine polovnih automobila i drugih vozila potražite ponudu auto placeva, a do nekih boljih dana, budite zdravi, odgovorni prema sebi i drugima, da zajedničkim snagama pobedimo korona virus zauvek.

VAŽNI LINKOVI

http://www.mup.gov.rs/wps/wcm/connect/38e4e0b3-49dc-496b-b5b6-a5f1ebd77ed6/Registracija+vozila+%C4%8Diji+vlasnici+imaju+vi%C5%A1e+od+65+godina.pdf?MOD=AJPERES&CVID=n4xfxDD

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/aktuelno/aktivnosti/c4b173c6-05b4-4cd2-86cb-04f3b10392a7

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/aktuelno/tema/1bce1c84-e484-45ec-ad2e-8b5d241ae847

https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/evo-kako-ce-izgledati-registracija-vozila-za-vreme-trajanja-vanrednog-stanja-2020-03-17