Otkup Automobila Beograd

Život je vrlo često nepredvidiv, pa nekada ni najjednostavnije stvari ne možete da planirate. Mnoga iznenađenja koja nas sačekaju svakoga dana čine nekada naš život lepšim, ali ne retko i komplikovanijim.

O ovom poslednjem može da posvedoči i jedan sredovečni gospodin iz Belgije, koji je samo želeo za svoj novi BMW da napravi garažu, kako bi ga zaštitio od krađe, oštećenja, vetra, snega i drugih atmosferskih uticaja.

Da to nije baš tako lako, posebno u Belgiji, uverio se već na prvom koraku. Gospodin Erik Vekerman je podneo zahtev za dobijanje dozvole za izgradnju garaže, kako to procedura nalaže, ali je odmah u startu naišao na veliku prepreku – njegov zahtev je bio odbijen.

I sada se sigurno pitate šta može biti sporno u izgradnji garaže?

Belgija je jedna od zemalja koja ima stroge zakone u vezi sa izdavanjem dozvola za izgradnju bilo kojih objekata, jer postoji jasan zakon o zaštiti izgleda grada.

Belgija se zaista trudi da zadrži svoj istorijski izgled, da očuva tradiciju, te otuda i ovakva rešenja u procesu izdavanja dozvola o gradnji. Ne postoji mogućnost da građanima padnu na pamet neverovatne ideje, da konstruišu šta god požele, jer neće dobiti dozvolu za igradnju.

Očigledno je Belgiji zaista mnogo stalo da i dalje očuva ugled države svetskog izgleda, na čemu bi joj mnoge svetske zemlje sigurno pozavidele.

Da se vratimo na našeg gospodina Erika. Na osnovu podnetog zahteva, u ovom slučaju za izgradnju garaže, veće donosi odluku na osnovu svih raspoloživih informacija o tome da li će to narušiti dosadašnji izgled grada.

U njegovom slučaju procenjeno je od strane nadležnih organa, da projekat izgradnje njegove garaže ne odgovara dosadašnjem izgledu i stilu dela grada u kome živi.

Naravno, čovek ne bi bio čovek, kada ne bi prevazilazio brojne prepreke na koje u životu naiđe i kada ne bi na kreativan način razmišljao o stvarima koje ga okružuju.

Tako je i gospodin iz priče došao na ideju da napravi garažu koja će u potpunosti biti u skladu sa zakonom najpre, a onda i sa izgledom naselja u kome živi.

Rešenje koje je napravio vrlo je interesantno, pre svega zbog toga što garaža uopšte ne liči na garažu, već na luksuzni lokal, ili nešto slično. Ulazna vrata su cela napravljena od stakla, pa izgledaju kao veliki izlog, a još kada pogledate automobil koji je iza tog stakla, s pravom možete pomisliti da je u pitanju neki salon ili prodavnica automobila.

garaza u belgiji2

Skoro dve godine gospodin Erik je konstruisao svoju garažu, i naravno za sve to vreme nije prekršio nijedan zakon koji je država Belgija donela u pogledu izgleda objekta.

Jedini nedostatak jeste taj što se ta staklena vrata od garaže otvaraju čitava dva minuta, ali on tvrdi da njemu to zaista ne smeta, moguće je i da tako održava kondiciju.

U planu ima u narednom periodu da izvrši automatizaciju čitavog procesa, jer će na taj način biti mnogo lakše i jednostavnije da otvara i zatvara svoju garažu, kako bi njegov ljubimac četvorotočkaš bio sasvim bezbedan.

U svakom slučaju, vrlo je poučna priča.

Gospodin Erik nije dozvolio da ga odbijanje obeshrabri, nije posustao, već ga je to motivisalo da razmišlja šire, da sagleda sve opcije i da pronađe rešenje koje će biti prihvatljivo i njemu i državi.

I zaista ovaj vremešni gospodin mnogima od nas može da očita lekciju kako jedno veliko NE može da se pretvori u šansu, u novu priliku, koju će sigurno samo retki znati da iskoriste.