Otkup Automobila Beograd

Kako su automobili dobili nadimke? U članku Vam predstavljamo kako su neki automobili dobili nadimak ili ime. Postoji dosta vozila koja su dobila nadimak na različite načine.

Kako su automobili dobili nadimke?

KAKO JE CITROEN AJKULA DOBIO NADIMAK?

Iako svaki automobil ima svoje ime, vrlo često tokom svoje istorije dobiju i nadimke. Jedan od njih je i Citroen DS. U pitanju je vrlo udoban, komforan i aerodinamičan model. A u narodu je poznat pod nazivom Ajkula.

Odlikuje ga retro stil, koji je danas prilično popularan. Sam naziv modela DS je skraćenica od francuske reči koja označava božanstvo. I mnogi su ga tako i doživljavali dok je bio popularan sredinom prošlog veka.

Postoji još jedna zanimljivost u vezi sa ovim modelom. Kada se tek pojavio na našim prostorima, imao je drugačiji nadimak. Tada je bio poznat kao Žaba. Reč je zapravo o prvoj seriji ovog automobila.

Ona se proizvodila od 1955. godine do 1967. godine. Kada je plasirana naredna verzija automobila 1967. godine, tada je nastao nadimak Ajkula. U pitanju je model sa okruglim, duplim farovima, koji su bili pokriveni.

Okretali su se u smeru vožnje automobila. I zaista je izgledao kao ajkula, kada bi krstario ulicama. Snažan, dominantan, upečatljiv. I do današnjih dana ostao je poznat po svom nadimku. Retki primerci se i danas mogu videti. Ali više kao odltajmeri, očuvani i za prikazivanje, pre nego za dužu vožnju.

Svejedno je da li Citroen DS zovete Žaba ili Ajkula. Svi se slažu da je u pitanju odličan oldtajmer, koji je zaslužio svoje mesto u istoriji automobilizma.

KAKO JE ZASTAVA 750 DOBILA IME FIĆA

Ako postoji stari automobil koji je i danas popularan kao tada kada se proizvodio, to je Fića. I danas se očuvani primerci mogu videti na našim ulicama. Ovaj automobil je nastao u vreme kada su se automobili koristili decenijama. Auto se kupovao sa ciljem da se dugo koristi i da služi porodici.

Zato su često ranije automobili dobijali nadimke. Jer su praktično i postajali deo porodice.

kako su automobili dobili ime fica

Iako je Fića maleni automobil, u njega je mogla da stane prosečna višečlana porodica. Zato generičke oznake nisu bile dovoljno dobre za ove automobile. I često po njima i nisu bili poznati. Već po svojim nadimcima. Fića je automobil koji se proizvodio u kompaniji Zastava u Kragujevcu.

U pitanju je model Zastava 750.

Ali priznajte da malo ko od vas zna da je to njegovo originalno ime. Svi ga znaju kao Fiću.

Kako je Fića dobio nadimak?

U to vreme, kada se Fića proizvodio postojao je i strip. Reč je o stripu o kuriru Fići, koji je sredinom pedesetih izlazio u novinama Borba. S obzirom da je Fiat bio originalni proizvođač automobila, tako je ovaj nadimak bio prikladan za ovaj zastavin model. Izgledalo je kao da mu tepaju, da ga od milja zovu Fića.

Ovaj automobil bio je popularan na prostoru čitave tadašnje Jugoslavije. Ali i u drugim zemljama, kao Fiatov model. Vrlo dobro se prodavao i u Španiji, Italiji, Nemačkoj, i drugim evropskim zemljama. Fića se može naći sa više generičkih oznaka. Neke od njih su 600, 750, 800. I ti brojevi su zapravo označavali kubikažu motora.

Ali danas je ovaj automobil skoro nepoznat po tim svojim oznakama. Retko ko ga zove Zastava 600 ili Zastava 750. Svi ga zovu Fića.
Kako god da je bilo njegovo službeno ime, on je bio i ostao Fića.

I novije generacije ga znaju tako. Danas postoji restilizovana verzija Zastave 750. Ali maleni Fića koji je žario i palio ulicama Jugoslavije pre više decenija, ostaće upamćen za sva vremena.

KAKO JE ZASTAVA 101 DOBIO NADIMAK STOJADIN?

kako su automobili dobili nadimak zastava 101

Zastavini automobili uvek su kao službena imena imali neke slovne i brojčane oznake. Ali mnogi modeli nisu ostali po njima zapamćeni. Zapravo, mnogi se tih oznaka ni ne sećaju. Skoro svi modeli su imali svoje nadimke.

Koji žive i danas. Zastava 101 se smatra jednim od najpopularnijih Zastavinih modela. U pitanju je i najdugovečniji model ove automobilske kompanije. Vozio se na područiju cele bivše Jugoslavije, ali i šire. I danas postoje mnogi modeli ovog vozila koji su aktivni na ulicama. Sigurno ste samo danas nekoliko sreli usput.

Iako je bio vrlo popularan, mnogi tvrde da kvalitet nije bio na zavidnom nivou. Zato i postoji teorija kako je dobio svoj nadimak Stojadin. Mnogi tvrde da je loš kvalitet razlog dobijanja takvog nadimka. Jer kad kupite ovaj model automobila, čeka vas “sto jada”.

Drugi opet tvrde da je nadimak nastao zbog toga što je model nosio oznaku 101. Pa je nastao kao izvedena reč od „stojedinice“, kao neka vrsta tepanja.

Nadimak je nastao kažu skoro na samom početku proizvodnje ovog modela. To je bilo početkom sedamdesetih godina prošlog veka. I taj nadimak se raširio na svim prostorima gde se vozio ovaj model.

Ono što je zanimljivo jeste da je ovaj nadimak opstao u drugim državama bivše Jugoslavije do danas.

A u Srbiji je dobio novi nadimak osamdesetih godina. I to „kec“, tako da je pod tim nadimkom poznat i danas. Stojadin ili Kec, šta god da kažete, svi znaju na koji automobil mislite.

Kao što se vidi, naš narod je vrlo kreativan u davanju nadimaka. Čak i automobilima.

SRODNE TEME SA NADIMCIMA AUTOMOBILA

Otkup Zastavinih vozila

ZASTAVA 101 U IGRICI HALF LIFE

Otkup Kamiona

Britanci testirali Stojadina

Najprodavaniji automobili u 2021