Otkup Automobila Beograd

Saveti za vozače i mlade vozače ili kako voziti auto za početnike? Greške u vožnji su uobičajena pojava. Najčešće greške u vožnji mogu napraviti i mladi i iskusni vozači. Nažalost, neka greška prilikom upravljanja motornim vozilom može dovesti do teških posledica po učesnike u saobraćaju. Potrudili smo se da Vam predstavimo što više vrsta grešaka učesnika u saobraćaju.

Saveti za mlade vozače i one iskusnije

Statistike poslednjih godina ukazuju na cifre koje nisu za pohvalu. Početničke greške u vožnji nisu retka pojava u navedenim statistikama. Svaki vozač treba pre sedanja za volan da bude svestan činjenica koje će biti navedene u tekstu. I naravno da pokuša da izbegne što je moguće više grešaka. A najbolje bi bilo da izbegde sve, što je uglavnom nemoguće. Jer svi ponekada naprave grešku u vožnji – manju ili veću, opasniju ili manje opasnu. Bezbednost u saobraćaju je uvek aktuelna tema. Svaki vozač, bio vozač početnik ili ne, mora da pruži svoj doprinos bezbednosti saobraćaja. Jedino na taj način ima mogućnost da sačuva sebe, svoju porodicu i prijatelje i ostale učesnike u saobraćaju. Najgore su svakako one sa fatalnim ishodom. Svi vozači treba da razmišljaju na ovaj način.

Greške u vožnji koje svaki vozač napravi

Vozač može biti svako. Kada završite sa auto-školom, tek tada vas čeka pravo iskustvo. Treba biti uporan i vežbati što više, kako bi se usavršila tehnika vožnje. Ali, i najiskusnijim vozačima može se dogoditi da naprave neku grešku, svesno ili nesvesno. Umor, neispavanost, mnogo pređenih kilometara, krivo sedenje kao i niz drugih faktora imaju svoj udeo u tome.

Vrste grešaka učesnika u saobraćaju

Najčešće greške u vožnji koje se u saobraćaju najčešće javljaju mogu napraviti skoro svi vozači. Postoje i takozvane početničke greške u vožnji koje prave vozači – početnici.

pravila na semaforu

Najčešće greške u vožnji – Ubrzavanje na žuto

Jedna od najčešćih grešaka sigurno je ubrzanje na žutom svetlu na semaforu. Žuto svetlo je, kako su nas učili, znak da treba da se uspori. Jer, nakon toga semafor pali crveno svetlo za zaustavljanje. Najveći broj vozača kada vidi žuto svetlo, pritisne gas, kako bi prošli semafor pre nego što se upali crveno.

Početničke greške u vožnji – držanje kvačila

Pritiskanje kvačila tokom vožnje kada ne menjate brzinu isto je česta situacija u vožnji. U tom slučaju stopalo je naslonjeno na kvačilo tokom čitave vožnje. Suština postojanja kvačila jeste da omogući promenu brzine. Kada menjate brzinu kvačilo se pritisne i promena brzine bude laka. A pritiskanje kvačila bez promene brzine, čak i najmanje, može da ošteti menjač automobila.

Upotreba migavaca kao najčešća greške u vožnji

Žmigavci su jedna od najkorisnijih stvari na automobilu. Na taj način vozačima iza sebe dajete signal u kom pravcu dalje idete, da ne bi došlo do sudara. Često se dešava da vozači skreću i menjaju pravac bez korišćenja žmigavca. Ovo može biti vrlo opasno, posebno na prometnijim putevima. Bezbednost u saobraćaju je jedino moguća ukoliko svi poštuju pravila i koriste žmigavce kako je propisano.

Nošenje neprikladne obuće još jedna greška

Neprikladna obuća može da oteža vožnju, verujemo da su mnogi od vas bili svedoci tome. Ako nosite papuče, japanke, ili cipele sa visokom potpeticom kada su žene u pitanju, možete imati problema prilikom pritiskanja papučica. Neprikladna obuća otežava korišćenje pedala u automobilu, pa pre vožnje treba dobro razmisliti o tome koju obuću koristiti.
Položaj sedišta vozača je takođe važna stavka u vožnji. Nije dovoljno samo da vozaču bude udobno. Potrebno je da može lagano da dohvati pedale, kao i da ima dobru preglednost saobraćaja. Svi retrovizori moraju biti vidljivi. Pre kretanja na put dobro podesite sedište i proverite sve navedene tačke.

Greška kod prekomernog pritiskanja kočnice

Kada se vozite nizbrdo, korišćenje kočnice je neminovno, posebno kada je u pitanju dugačka nizbrdica. Ali, mnogi vozači prekomerno koriste kočnicu na nizbrdici. To može da dovede do mnogo problema. Može doći do pregrejavanja kočnica, da se kočnice istroše ili otkažu skroz. Bolja je varijanta da vam automobil ide sporije, i da se kočnice lagano pritiskaju. Ovo je savet za očuvanje vaših kočnica i dugo korišćenje automobila.

Kako voziti auto za početnike

Bezbedna vožnja treba da bude prioritet svih učesnika u saobraćaju, kako vozača, tako i pešaka. Zbog toga saveti za mlade vozače od starijih, treba da shvate ozbiljno. Vrste grešaka učesnika u saobraćaju su najrazličitije. Ili, gledano iz aspekta bezbednosti od najbezazlenijih do najopasnijih. U tekstu se nalaze korisni saveti za vozače svih uzrasta i kategorija. Svakako, mladi vozači najviše prave početničke greške u vožnji.

Upotreba mobilnih telefona tokom vožnje – GREŠKA I OPASNOST

Smanjena pažnja tokom vožnje sigurno je jedna od čestih grešaka koje se dešavaju u današnje vreme. Mnogi vozači koriste mobilne telefone tokom vožnje, ali i neke druge zabavne uređaje. To značajno smanjuje nivo pažnje tokom vožnje. Neka istraživanja pokazuju da upotreba mobilnih telefona tokom vožnje izazove preko milion i po nesreća tokom godine.

greske u voznji mobilni telefoni

Korišćenje retrovizora

Retrovizori sa razlogom postoje na automobilu. Njihovim korišćenjem imate jasnu preglednost čitavog puta i onoga što se u vašoj blizini dešava. Na retrovizorima gledate šta se dešava iza i sa strana. Pogled u retrovizore je prvi korak kada želite da napravite neko skretanje ili da nekoga zaobiđete. Primećeno je da mnogo vozača ne koristi retrovizore na pravi način. Obratite pažnju na to sledeći put kad budete za volanom.

iznenadna kočenja i greške u saobraćaju

Iznenadna kočenja mogu da naprave ozbiljne probleme u saobraćaju. To je najčešće znak da se vozaču žuri. Tako nastaju ozbiljne nesreće na putu. A sa druge strane i kočnice se tako kvare. Zato dovoljno strpljenja u vožnji i maksimalna pažnja usmerena na dešavanja u saobraćaju.

Greške u kružnim tokovima

Kružni tokovi mogu biti komplikovani za početnike u vožnji, ali nekada i za one iskusnije. Ako se koristi kružni tok, moraju se jasno znati pravila kako se u kružni tok ulazi i kako se iz njega izlazi. U slučaju da koristite prvi ili drugi izlaz iz kružnog toka, onda koristite desnu traku. Ako izlazite na trećem ili četvrtom izlazu, onda koristite unutrašnju traku kružnog toka. Često se dešavaju nezgode kada se ne poštuju pravila u kružnom toku, bez obzira na iskustvo vozača.

najcesce greske u voznji

Brza vožnja – GREŠKA I VELIKA OPASNOST!!!

Ma koliko auto bio dobar i bezbedan, brza vožnja uvek predstavlja rizik. Naročito ako je vozač mlad, a ispod haube ima mnogo konjskih snaga. Još ako se vraća/ju sa nekog rođendana, svadbe ili drugog veselja, rizik od saobraćajne nezgode je tada maksimalan. Nažalost, ovakvih slučajeva je prethodnih godina bilo na pretek, sa tendencijom opadanja. Ovo je iz razloga jer jer saobraćajna policija znatno pooštrila kazne, naročito za vozače pod dejstvom alkohola. Pored ovoga, policija je odlučila da deluje i preventivno, što je očigledno dalo izvanredne rezultate u pogledu smanjenja broja saobraćajnih nezgoda na srpskim putevima.

Brza vožnja nije sigurna vožnja, kakvi god da su uslovi na putu. A ukoliko je reč o mokrim kolovozima, onda brza vožnja može biti izuzetno opasna. Mokri putevi mogu biti klizavi, produžiti dužinu kočenja, mogu dovesti do nekih nepredviđenih okolnosti. Iz tog razloga potrebno je voditi računa kada se vozite mokrim putevima i biti pažljiv sve vreme. Prilagoditi brzinu na mokrim putevima treba da bude prioritet svakog vozača.

Jak pritisak na pedalu za gas može da poveća adrenalin i da osetite uzbuđenje. Međutim, prebrza vožnja može biti vrlo rizična u saobraćaju. Jedna od grešaka koja se često javlja jeste i preveliki pritisak na papučicu za gas. Čak iako ne prelazite ograničenje brzine, to može štetiti vašem automobilu. Ako ništa drugo, brže ćete potrošiti gorivo.

Održavanja automobila – Greške kod neodržavanja vozila

Da biste bili uspešan vozač potrebno je da poznajete bar osnovne stvari oko održavanja automobila. Jedna od stvari na koje treba obratiti pažnju jesu gume. Kada je pritisak previše nizak u gumama, to može da uzrokuje pojedine probleme u vožnji. Može doći do pucanja guma, povećane potrošnje goriva, a najgore do svega jeste što automobil može biti nesiguran za vožnju.
Regulisanje osvetljenosti jedna je od stvari o kojima takođe treba razmišljati. Ako vozite na mračnom putu, upalite duga svetla. Međutim, kada vam naiđe automobil u susret, treba ih smanjiti, prilagoditi novim uslovima. Duga svetla mogu da zaslepe vozače sa druge strane. Zato budite dobar vozač i vodite računa o ostalim učesnicima u saobraćaju.

Greške kod vožnje autoputem

Vožnja autoputem može biti izazov, jer svi voze brzo i mnogo je automobila na putevima. Jedna od grešaka koja se često dešava jeste spora vožnja u brzoj traci. Autoput ima više traka upravo iz razloga da svako može da pronađe svoj tempo vožnje. Ukoliko vozite sporo u brzoj traci, zadržavate saobraćaj bez razloga. A i sigurno nervirate vozače iza sebe, jer ne mogu da vas zaobiđu i nastave svoj put. Zato budite pažljivi kada vozite autoputem. Prilagodite brzinu traci u kojoj se nalazite, ili promenite traku.

raskrsnica pravila

Greške na raskrsnicama

Raskrsnice, posebno velike, mogu biti izazov za sve vozače. Ono što obavezno morate zapamtiti jeste da nikako ne smete blokirati raskrsnicu. Ukoliko je ispred velika gužva, usporite i sačekajte da se raskrsnica rasčisti. Ukoliko i vi uđete u raskrsnicu, nastaće veća gužva i ostaćete zarobljeni na sred raskrsnice, bez mogućnosti da prođete i da ostali prođu od vas.
Pravila o rastojanju između automobila su jasna. Ali, retko koji vozač to zaista i poštuje. Vrlo često rastojanje koje vozači održavaju jeste manje od onoga koje je propisano. Treba imati u vidu da morate imati dovoljno prostora da zakočite, ukoliko se nešto nepredviđeno dogodi na putu.

ruka na menjacu greska

Držanje ruke na menjaču

Mnogi vozači tokom vožnje drže ruku na menjaču. To je navika koju mnogi vozači imaju, pa i kada ne menjaju brzinu, ruka je na menjaču. Osim što je reč o lošoj navici, na taj način se menjač može oštetiti. I mali pritisak na ručicu menjača može da utiče na njegovo kvarenje. A i potrebno je da obe ruke budu na volanu, kako biste blagovremeno reagovali u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Greške u zimskim uslovima vožnje

U zimsko vreme često se dešava da napada sneg. Da biste bezbedno mogli voziti u zimskim uslovima, potrebno je da očistite svoj automobil. Treba da skinete sav sneg sa njega, naravno i sa krova. Ukoliko krov zaboravite, može se u vožnji dogoditi da sneg sa krova sklizne na staklo, čime se smanjuje preglednost u vožnji.

Pročitajte ove početničke i najčešće greške u vožnji nekoliko puta, budite realni prema sebi i vidite gde vi grešite.

Ukoliko bar jednu svoju grešku ispravite, naša misija je uspela.

Jer, svi želimo da saobraćaj bude potpuno bezbedan, jer svi učestvujemo u njemu, na jedan ili drugi način.

Ključne reči: Greske u voznji, saveti za vozace, pocetnicke greske u voznji, saveti za mlade vozace, vrste gresaka ucesnika u saobracaju, upotreba migavaca, upotreba mobilnog telefona u voznji, najcesce greske u voznji, kako voziti auto za početnike, upotreba migavaca, brza voznja, koriscenje retrovizora, bezbednost u saobracaju

Pogledajte i ove teme

Prva kazna za brzu vožnju ikada

Audi pliva kroz podvožnjak

Otkup KIA vozila

Otkup Zastavinih vozila

Slupani Ferrari kao sto za kafu

Zanimljivosti o automobilima

Fred Kremenko prebrzo vozio automobil

kasko osiguranje sta pokriva

Žena položila vožnju iz 950-og puta

Proputovao ceo svet svojim Mercedesom

Rušili garažu i našli Fiat 850

Otkup oštećenih automobila

Policija u Dubaiju koristi leteća vozila

Otkup havarisanih automobila

Otkup rashodovanih vozila

Otkup automobila za delove, otpad, reciklažu, staro gvožđe