Otkup Automobila Beograd

BMW M1 – Svetska industrija automobila poznata je kao izuzetno kompetitivno tržište, gde se iz godine u godinu pojavljuju novi modeli vozila, napredniji, tehnološki savršeniji, kako bi se privukao što veći broj kupaca.

Isto tako, kompanije smišljaju nove načine da privuku pažnju tržišta, tako da se neretko dešavaju saradnje koje su neočekivane, a koje daju neverovatne efekte.

Međutim, ne može se reći da su ove saradnje rezultat savremenog doba, jer su postojale i mnogo ranije, u vreme kada su automobili bili oličenje stila i snage u svakom smislu.

Jedan od zanimljivih automobila koji je rezultat nesvakidašnje saradnje jeste i BMW M1.

bmwm1-02

Ovaj automobil nastao je kao rezultat italijansko-nemačke kooperacije, sa ciljem da prikaže najbolje sa obe strane.

Naime, krajem sedamdesetih godina XX veka proizvodnja trkačkih automobila bila je vrlo razvijena, pa ne iznenađuje činjenica da su se tada BMW i Lamborghini udružili, kako bi napravili idealan model trkačkog automobila, sa odličnim performansama, snagom nemačkih motora i dizajnom italijanskog stila.

U pitanju je model koji je kreirao Đorđeto Đuđaro, a zamišljen je kao idealna kombinacija svih odlika automobila koje obe kompanije proizvode.

Ono na šta nijedna strana tada nije računala bili su potpuno drugačiji pogledi na svet, jer je svaka kompanija u svom domenu bila jaka, snažna, uspešna, i bilo je za očekivati da svaka želi i u ovom projektu da ostane dominantna.

Osnovna ideja je bila da se Lamborghini posveti izradi šasije, organizovanju procesa proizvodnje, da razvija prototipove, ali su se tada desili brojni finansijski problemi u ovoj kompaniji, pa je kontrolu preuzeo u potpunosti BMW, imajući u vidu da italijanska kompanija nije bila u mogućnosti da završi nijedan od planiranih sedam prototipa.

bmwm1-03

Posle toga, BMW je nastavio samostalno da razvija ovaj model.

Tako je godine 1978. prezentovan javnosti BMW-ov model M1. Predstavljen je kao sportski, trkački automobil, a kuriozitet u vezi sa ovim automobilom jeste da je pravljen ručno u jednoj od divizija ove fabrike.

Proizvodio se do 1981. godine i u tom periodu napravljeno je samo 453 automobila ovog modela, tako da se on danas svrstava u kategoriju jednog od najređih automobila ikada proizvedenih u svetu.

U čast ovog automobila godine 2008. predstavljen je model BMW M1 Homage concept. Stilski je bio vrlo sličan originalnom modelu, a kompanija je u samom startu naglasila da ovaj model nije namenjen serijskoj proizvodnji.

Međutim, ovaj model je poslužio kao uzor prilikom izrade hibridnog BMW modela I8, tako da praktično i dalje duh M1 modela živi, samo u izmenjenoj verziji.

Jedna zanimljiva činjenica o BMW M1 modelu jeste da je zapravo postizao sjajne rezultate u trkama svojevremeno, pa ga je iz tog razloga magazin Sports Car International svrstao na deseto mesto rang liste trkačkih automobila koji su se pojavili sedamdesetih godina prošlog veka.

Srodne teme